Atys

24Μάι.09

Σήμερα ήταν μια πολιτιστική Κυριακή. Σήμερα διαπίστωσα ότι δεν πρέπει μόνο οι ηθοποιοί να κάνουν θυσίες για την τέχνη άλλα και ο θεατής. Σήμερα πήγα και παρακολούθησα κάτι πρωτόγνωρο για εμένα μια μπαρόκ όπερα. Την Λυρική τραγωδία Atys του Jean-Baptiste Lully. Υπήρχε μια μικρή ορχήστρα την όποια διεύθυνε ο Ιάκωβος Παππάς. Δεν είχα ξανά πάει άλλα ήταν αυτό που περίμενα και έτσι δεν με χάλασε καθόλου. Μπορώ να πω ότι χάρις τους υποτίτλους μπόρεσα και παρακολούθησα την ιστορία και μπήκα λίγο στο όλο σκηνικό. Δυο πράγματα δεν μου άρεσαν το πρώτο ήταν ένα κομμάτι της μουσικής επαναλαμβανόταν αρκετά συχνά. Και το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η παράσταση έκλεισαν τον κλιματισμό της αίθουσας. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !! Κάναμε σάουνα. Κάποιος ψιθύρισε ότι η ξηρότητα επηρεάζει την ερμηνεία. Δεν μπορώ τα το καταλάβω. Έτρεχε ο ιδρώτας ποτάμι. Δεν έχω να πω άλλα, είμαι το θύμα της κουλτούρας και του παραλογισμού της ποιότητας. Άλλη φορά μόνο με εξωτερική θερμοκρασία κοντά στους μηδέν θα πάω. Το όλο σκηνικό έγινε σε μια μικρή αίθουσα στο Γηροκομείο Αθηνών.

Διανομή

Άττις: Sebastian Monti,  Βαγγέλης Αγγελάκης,  Αντώνης Σιγάλας
Σαγγαρίδα: Sterenn Boulbin,  Γεωργία Τρύφωνα,  Ρέα Βουδούρη
Κυβέλη: Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Σειλινός: Antoine Chauveau
Δωρίς: Μαρία Φραγκιαδάκη,
Ίδας / Φοβήτωρ: Χρήστος Χριστοδούλου,
Μέλισσα / Ίριδα: Μαρία Δήμα
Ύπνος / Ζέφυρος  Σταμάτης Παυλούς,
Μορφέας: Βασίλης Τσακατούρας
Χρόνος / Εφιάλτη : Χρήστος Πρίφτης,
Φλωρα: Γεωργία Τρύφωνα,

Μελπομένη: Μίνα Γιαννοπούλου

Φάντασος: Άρης Σφακιανάκης

Ορχήστρα

Ensemble Almazis

Advertisements


4 Responses to “Atys”

 1. 1 Αντώνης Σιγάλας

  Καταλαβαίνω ότι ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες για τους θεατές αλλά και για εμάς τους τραγουδιστές ήταν επίσης πολύ δύσκολο. Εχθές ήταν η πιο ζεστή μέρα από όλες και υποφέραμε όλοι μαζί. Είναι αδύνατο να γίνει παράσταση λυρικού θεάτρου με κλιματισμό, πρώτον γιατί η ξηρότητα επηρεάζει τα όργανα, και αυτά τα όργανα που χρησιμοποιούνται για αυτή τη μουσική, φλάουτο με ράμφος, βιόλα ντα γκάμπα, τσέμπαλο, είναι πολύ ευαίσθητα και ξεκουρδίζονται με το παραμικρό, πόσω μάλλον όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά εξωτερικής με εσωτερική θεμοκρασία. Έπειτα για τους τραγουδιστές είναι σχεδόν αδύνατο να τραγουδήσουν με την ξηρότητα του κλιματιστικού. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που δε χρησιμοποιήθηκε κλιματισμός.
  Παρόλαυτα εμείς καταβάλλαμε όλες μας τις προσπάθειες για να πάει όσο το δυνατό καλύτερα το πράγμα και, πίστεψέ με δεν ήταν καθόλου εύκολο.

 2. 2 azzurroweb

  Πρώτα από όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, περίεργος την ευχαριστήθηκα την παράσταση και αυτό δεν είναι φιλοφρόνηση. Δεύτερων να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιέρωσες και έγραψες αυτά τα λίγα λόγια. Καταλαβαίνω την προσπάθεια σας άλλα υπάρχουν πολλά πράγματα που στην Ελλάδα είναι προβληματικά. Εγώ συνεχεία γραφώ από αυτό το Blog για αρχιτεκτονικά λάθη που δεν δημιουργούν φυσική ροή αέρα και άλλα. Πραγματικά πιστεύω αν και δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτού του είδους θεάματα, ότι ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια και πραγματικά μπορέσατε και μεταφέρατε τα συναισθήματα στο κοινό. Θα ήθελα να ζητήσω και μια συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν έγραψα τα ονόματα όλον τον ηθοποιών που πραγματικά βράσατε με τα κουστούμια και με τα φώτα. Εύχομαι να ανεβάζεται τέτοιες παραστάσεις και κάποια στιγμή να μπορέσουμε σαν λαός να διώξουμε τα τραγούδια «τσούλες» που μας πάνε σε μια ισοπέδωση της σκέψης.

 3. 3 Αντώνης Σιγάλας

  Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Η κριτική είναι δεκτή από όπου κι αν προέρχεται. Μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.
  Καταλαβαίνω τις ενστάσεις. Αυτό που εγώ έχω να πω εδώ από τη μεριά όλων όσοι συμμετείχαμε στην παράσταση είναι ότι καταβάλλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανεβάσουμε αυτό το έργο με τα λίγα μέσα που διαθέταμε. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να ανεβαστεί γιατί είναι ένα είδος μουσικής που είναι ελάχιστα γνωστό. Ο «Atys» για παράδειγμα έχει παιχτεί ελάχιστες φορές ακόμα και στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι η πρώτη αναβίωση έγινε το 1987 και μετά ξαναπαίχτηκε το 1992 και έκτοτε δεν έχει ανέβει ποτέ. Στην Ελλάδα δε το έργο αυτό όπως και η μουσική του Λουλύ γενικά είναι παντελώς άγνωστα. Νομίζω, και αυτό με κάθε επιφύλαξη, ότι έργο του συγκεκριμένου συνθέτη δεν είχε ανέβει ποτέ μέχρι τώρα.
  Είμαι πάντως ευχαριστημένος που το κοινό, έστω και με αυτές τις συνθήκες, μπόρεσε και μπήκε στην ατμόσφαιρα του έργου και το παρακολούθησε με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

 4. 4 azzurroweb

  Πιστεύω πώς με τους υποτίτλους που υπήρχαν έφεραν το κοινό σε σημείο να απόλαυση την παράσταση. Πραγματικά πως έχουμε καταφέρει και προβάλουμε μόνο τα ντιριντάχτα;; Δεν το έχω καταλάβει………

  Για να προωθήσω και την Rock μουσική που αγαπώ σου δίνω και ένα Link για τους

  Therion – To Mega Therion


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: