Homo Universalis

13Δεκ.08

Ποιος θα ήταν ο συνολικός άνθρωπος στην εποχή μας; Η κοινωνία σήμερα και η εκπαίδευση έχει επένδυση στην εξειδίκευση. Η εξειδίκευση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείς να σχολάσεις τίποτα, χωρίς να ανήκεις στην ομάδα αυτή. Θα πρέπει ο άνθρωπος του σήμερα να ασχολιέται με τα πάντα και να μην απορρίπτει τίποτα. Αυτή η αποστασιοποίηση μας έχει οδήγηση σε προβληματικά μοντέλα ανθρώπων. Στον διαφωτισμό όπου εισήχθη η έννοια, προσπαθούσαν με το πνεύμα να υπερνικήσου της αδυναμίες του σώματος. Η σημερινή κοινωνία πέφτει όλο και πιο βαθειά στης αδυναμίες αυτές. Θα ήθελα να συνδέσω την έλλειψη παιδείας και συνολικών ανθρώπων μας έχει οδηγήσει σε ανθρώπους που είναι ημιμαθείς άλλα και επικινδύνους. Έχουμε ένα σύστημα που κανένας δεν μαθαίνει. Την έννοια Homo Universalis από τους συναδέλφους στην εταιρία που δουλεύω μονό ένας το θυμόταν, στους άλλους ή ήταν άγνωστη ή νόμιζαν πώς ήταν μια από της φάσης εξέλιξης του ανθρώπου μέχρι τον Homo sapiens. Είχα την ατυχία να συνομιλήσω με ένα πτυχιούχο δάσκαλο στην διάρκεια εκπλήρωσης τον στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, ο οποίος μέσα στα πολλά που ισχυριζόταν, αμφισβητούσε πράγματα που είναι επιστημονικός αποδεδειγμένα όπως της μαθησιακές δυσκολίες και την δυσλεξία. Θεωρούσε πώς είναι τεμπέληδες. Με αυτές της εμπειρίες καταλήγω πώς το πνεύμα του σημερινού ανθρώπου καταπιέζεται και θα πρέπει να αφήνουμε να εκφραστεί και να ανεπτύχθη. Θα πρέπει να έχουμε τον Homo Universalis σαν πρότυπο και να συμμετέχουμε. Επιπλέον μέσα όπως το Internet θα πρέπει να παραμείνουν ελευθέρα γιατί βλέπουμε πώς οι ιδέες έχουν αρχίσει και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εκεί. Περιμένω να δω τον νέο διαφωτισμό με αιχμή του δόρατος το πνεύμα και μέσω το Internet. Ας αναζητήσουμε την ολοκλήρωση μέσω του πνεύματος και να δούμε τον HOMO INTERNET-UNIVERSALIS.

Advertisements


5 Responses to “Homo Universalis”

 1. Δυστηχώς και εμένα όταν μου έκανε την ερώτηση
  δεν θυμόμουν τι είναι, αλλά αυτό που πιστεύω και υποστηρίζω
  είναι ότι το πρόβλημα πάντα ξεκινάει μέσα απο την οικογένεια
  αν δεν κάθετε η οικογένεια και συζητάει τα προβλήματα, τους
  δισταγμούς, τα ταμπού ακόμα και τα ποιό ανόητα για τον καθένα μας θέματα σίγουρα οι σχέσεις διαταράσονται
  αν το πάρουμε αυτό ως δράση τότε η αντίδραση αυτού θα είναι πολύ ποιο μεγάλη, το κάθε μέλος αυτής της οικογένειας θα λειτουργεί αυτόνομα και μεσα σε αυτήν αλλα και εξω στην μεγαλύτερη κοινωνικη ομάδα.
  Και για να καταλήξω και να μην θεωρηθω εκτός θέματος
  τα πρότυπα τα δημιουργεί η οικογενεια ή όπως ονομαζετε τελος παντων ο ποιο στενος κυκλος του καθε ενα απο εμάς
  ακολουθώντας τα σωστά πρότυπα και παίρνοντας σαν παράδειγμα αυτά τότε σίγουρα είσαι ένα δημιουργικό μελος αυτής της κοινωνίας για παράδειγμα HOMO-UNIVERSALIS
  H ΑΛΛΙΩΣ Ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ-ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
  είναι ο ανθρωπος ο ψαγμένος ο γνωρίζω ο σκέφτομαι
  ο δημιουργώ(με λίγα λόγια ο πολυπράγμων και πολυμαθείς).
  Στην σημερινή εποχή και όχι στην εποχή της αναγέννησης που ο όρος-ονομασία-αναφορά επικαλείται είναι ο ανθρωπος που κατα την γνώμη μου πάντα είναι δραστήριος και όχι νοχελικός υγιείς νούς και κατε επέκταση σώματικός αλλά και κοινωνικός εφευρετικός δύσκολα αλλα δημιουργικός ναι και σίγουρα κάνει αυτά που διακηρείτει για το καλό των συνανθρώπων και δεν μένει στην θεωρία.
  Και τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω μία ερώτηση πρός όλους μας στην εποχή της αναγέννησης ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο leonardo da vinci στην εποχή μας ποιός?

 2. 2 azzurroweb

  Είναι γεγονός ότι το περιβάλλον που μεγαλώνεις έχει μεγάλη σημασία. Αλλά πάλι είναι γνωστό ότι ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου διαφέρει και στο ίδιο περιβάλλον αναπτύσσετε διαφορετικά. Όσο αφόρα το γεγονός ότι δεν το θυμόντουσαν πολλοί οφείλετε στο ότι δεν προκαλούν τα ίδια πράγματα εντύπωση σε όλους. Το πνευματικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι δεδομένο και δεν έχει σχέση με της σπουδές που έχει ο καθένας.

 3. Συμφωνώ για άλλη μια φορά. Αλλά το ξέρεις και εσύ καλά όπως και εγώ ότι όποιος διαφοροποιείται είτε πνευματικά (ιδέες και λόγοι που είναι εκτός θέματος-φραπέ, γκόμενες, αμάξια, λεφτά) είτε σωματικά (ασχήμια κατα αυτούς ή αδυναμία ή πάχος) τον κάνουν πέρα. Έχουν σαν πρότυπο έναν μέσο όρο ανθρώπου που σίγουρα δεν συμφωνούν με κάτι διαφορετικό απο αυτό. Το τραγικό είναι ότι ακόμα και άτομα που είναι διαφορετικά και δεν συμβαδίζουν με τον μέσο όρο, παρουσιάζουν και αυτά δείγματα ρατσισμού που σίγουρα αυτός είναι ο όρος που ταιριάζει στην σημερινή κοινωνία μας.
  Και γιατί τα λέω όλα αυτά, θέλω να πώ λοιπόν ότι έχοντας τέτοιες ιδέες και εξωτερικεύοντας τες είσαι ήδη το μαύρο πρόβατο και σε κάνουν πέρα, άρα μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται σαν εμάς και σίγουρα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς αλλά φοβούνται να δείξουν ότι είναι διαφορετικοί απο το σύνολο γιατί δεν θέλουν να βιώσουν την απόριψη κατα αυτούς.
  Και τελειώνοντας λοιπόν με την πολυλογία μου θα ήθελα να επισυμάνω ότι τίποτα δεν είναι ότι φαίνετε…

 4. 4 azzurroweb

  Ο ρατσισμός είναι ένα άλλο θέμα που σίγουρα θα το αναλύσω κάποια άλλη στιγμή. Εγω σε αυτό το post ήθελα να το συνδέσω με το προηγούμενο για την δολοφονία. Η έλλειψη παιδιάς έχει οδηγήσει σε λάθος πρότυπα και έχει αλλοιώσει την ελληνική κοινωνία.

 5. Άλλη μια δολοφονία, κάθε μέρα σκοτώνονται πολλοι περισσοτεροι μπορεί όχι σωματικά αλλα ψυχολογικά(ιδρύματα), συναισθηματικά, ηθικά, επαγγελματικά… κτλ
  Δυστηχώς για αυτά δεν υπάρχει νόμος και ουσιαστικά δεν γίνετε.
  πχ ερχετε πακιστανός στο φανάρι για να καθαρίσει το τζάμι(λέω πακιστανός γιατί αυτή η επαγγελματική κατεύθυνση σε αυτη την εθνικότητα βρίσκει αναγνώριη) και κάνει νόημα για να καθαρίσει εγω κάνω νόημα να μην το κάνει αυτός επιμένει για να βγάλει κανα φράγκο εγώ επιμένω πως όχι,τώρα ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο.θελει να μου πουλήσει κάτι που δεν θέλω(δεν το ξέρει αλλά κάνει ερώτηση)του το διευκρινίζω ότι δεν θέλω αλλα επιμένει πρώτο λάθος απο την μεριά του εγώ λέω πάλι όχι, δικό μου λάθος γιατί έχει ανάγκη και πεινάει εμένα μου περισσεύουν πές, επιμένει και πάλι δεύτερο λάθος με πιέζει και μετά είναι μόνο δικά μου λαθη γιατι με πιάνει το εγωϊστικό μου και λέω δεν θα του περάσει του πούστη(ρατσιστής εν μέρη λόγω εθνικότητας)μπορεί να βγώ εκτός εαυτού όμως και χάνω όλο το δίκιο μου.
  ποιός τελικά έχει άδικο όμως αυτός που με τσιγκλάει ή εγω που τον σιχτηρίζω
  επι του παρόντως ποιός έχει άδικο αυτός που λέει πυροβόλα ρε πούστη είσαι κότα ρε ή αυτός που θα του ρίξει?
  Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και στην περίπτωση του Αλεξανδρου εφυγε άδικα το παιδί
  αλλά απο την μία λές έχει όπλο κάνετην κότα και απο την άλλη λες ντου στον πούστη
  Δυστηχώς χρόνια τώρα ακόμα και οι πολιτικοί που μας διοικουνε τώρα καναν καταλήψεις και διαμαρτηρόντουσαν για την παιδεία αλλά ακομακαι οι ίδιοι δεν έχουν κανει κατι γιαυτο κατι αλλο παίζει
  Εγώ πιστεύω ότι εδώ κολλάει το ο μονόφθαλμος είναι βασιλιάς των τυφλών
  Άλλα είναι τα συμφέροντα σίγουρα έχοντας ημιμαθή λαό μπορείς να τον εξουσιάσεις ποιό εύκολα,σίγουρα αυτό δεν αλλάζει πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα’ναι.
  δολοφονούν τον διπλανό σου και κάνεις μόκο μην φας καμμια και εσύ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: