Τηλεπικοινωνίες

09Οκτ.08

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγάλο στην Ελλάδα με της τηλεπικοινωνίες. Θα προσπαθήσω να αναλύσω το γιατί. Αλλά ας ξεκινήσουμε με λίγα ιστορικά στοιχειά. Οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί από την δημιουργία τους η χρηματιστηριακή αξία τους καθοριζόταν από τα χιλιόμετρα με τα καλώδια που είχαν. Στο εξωτερικό πολύ γρήγορα ξεκίνησαν σε διαφορές χώρες να αναπτύσσοντας δίκτυα από διαφορές εταιρίες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας οργανισμός που να έχει όλα τα καλώδια. Με αποτέλεσμα από νωρίς να συνεργάζονται οργανισμοί από διαφορετικές πόλεις για να επικοινωνούν και να νοικιάζει ο ένας από τον άλλον δίκτυα υποδομής. Στην Ελλάδα μέσα σε ένα βάθος χρόνου αρκετά μεγάλο κατάφερε ο ΟΤΕ να πέραση καλώδια σε όλη την χωρά. Αυτό το κατάφερε με τα χρήματα τον συνδρομητών και με βοήθεια από το κράτος αφού ήταν και κρατικός οργανισμός. Αυτό είχε σαν συνέπεια όταν απελευθερώθηκε η αγορά και μπήκαν άλλες εταιρίες, να έχουν μένει πολύ πίσω και φυσικά να είναι αδύνατο να περάσουν δικά τους καλώδια. Οι μόνες επενδύσεις που μπορούσαν να κάνουν ήταν για επικοινωνία ανάμεσα σε κόμβους και μεγάλες πόλεις. Με αυτή την κατάσταση ο ΟΤΕ κερδίζει χρήματα από την ενοικίαση τον γραμμών από της ιδιωτικές εταιρίες. Αλλά τα δίκτυα αυτά δεν είναι μόνο του ΟΤΕ αλλά και του Έλληνα πολίτη. Κάποια στιγμή είχε προταθεί να χωριστή ο ΟΤΕ σε δυο εταιρίες. Η μια εταιρία θα ήταν εταιρία υπηρεσιών και η άλλη με τα δίκτυα (Τα φυσικά καλώδια). Όπου η πρώτη θα νοίκιαζε και αυτή από την δεύτερη εταιρία την υποδομή. Αυτό θα έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα και θα προωθούσε τον ανταγωνισμό. Εδώ έρχεται το παράδειγμα άλλων χορών που η υποδομή μιας πόλης ανήκει στον δήμο. Ο όποιος αναλαμβάνει την επισκευή και αναβάθμιση του δικτύου αλλά παίρνει και χρήματα από την ενοικίαση του δικτύου από της εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Αυτή θα ήταν μια πολύ καλή και δικαία λύση.

Advertisements


2 Responses to “Τηλεπικοινωνίες”

  1. Πάντοτε θεωρούσα τον ΟΤΕ έναν από τους καρκίνους της χώρας. Το μονοπώλιο του δε νομίζω ότι θα σπάσει ποτέ παρά μόνο όταν οι Έλληνες συνειδητοποιήσουν πόσο κορόιδα είναι να τον υποστηρίζουν.

  2. 2 azzurroweb

    Έχεις δικό είναι ένα πολίτικο πρόβλημα και όχι του ΟΤΕ. Το καλό είναι ότι έστω και μια προβληματική απελευθερωμένη αγορά τηλεπικοινωνίας οι τιμές έχουν μειωθεί και οι υπηρεσίες συνεχεία βελτιώνονται.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: